Nieuwe regelgevingen voor de houders en eigenaars van paarden in 2022

Elevage 09/02/2022

In de loop van 2022 worden nieuwe regels van toepassing betreffende de identificatie en het houden van paardachtigen. Deze regels, die voortvloeien uit een nieuwe Europese wet, hebben als doel het versterken van de gezondheidsnormen en de veiligheid van de voedselketen . Ons Studbook waakte steeds over de toepassing van de Europese, federale en regionale bepalingen in functie van hun publicatie. Deze nieuwe regels zullen de huidige procedure van geboorteaangiften voor de SBS-fokkers niet significant veranderen. Het SBS-paspoort daarentegen, zal een kleine lifting ondergaan in de loop van de volgende weken.

Hier volgt een overzicht van de nieuwe maatregelen :  

De registratie van de plaatsen waar paardachtigen verblijven  

Vanaf 9 februari dienen zowel particuliere als professionele verantwoordelijken van een plaats waar paardachtigen worden gehouden deze locatie (weide of gebouw) via de website www.horseid.be/extranet te registreren. Deze verplichte registratie maakt het mogelijk - indien nodig - alle paardachtigen op te sporen die in contact zijn geweest met een paard of ezel, aangetast door een  gereglementeerde ziekte.

Op het einde van de overgangsperiode van 6 maanden zal de houder zijn veulen niet meer kunnen laten identificeren als de plaats waar het wordt gehouden niet is geregistreerd. U bent  als houder van het dier dan in overtreding met de wetgeving en dit kan met sancties worden bestraft. Uw paard of ezel mag dan niet weggegeven, verkocht of geslacht worden.

Het bijhouden van een register met de aanwezige paardachtigen in uw infrastructuur

De verantwoordelijke voor een locatie waar paardachtigen verblijven, zal ook een register met alle paarden en ezels moeten bijhouden die in zijn infrastructuur aanwezig zijn. Er zijn verschillende registratiemodellen beschikbaar op de website van de Belgische Confederatie voor het Paard. Via dit register is het mogelijk om ten allen tijde te weten te komen  welke paardachtigen in desbetreffende infrastructuur aanwezig zijn of er aanwezig waren . Steeds met het doel om in geval van ziekte de locaties te kunnen traceren waar de paarden en ezels verblijven of verbleven.

Het gebruik van nieuwe modellen van identificatiedocumenten

Elk paard dat in België verblijft is correct geïdentificeerd als :

  • Het beschikt over een identificatiedocument conform aan het Europees model
  • Het beschikt over een microchip, ingeplant aan de linkerzijde van de hals
  • Het geregistreerd werd in de database HorseID.

Sinds 28 januari worden nieuwe paspoortmodellen  gebruikt voor de nieuw geïdentificeerde ezels en paarden. De eerste secties met de gezondheidsinformatie werden aangepast en de veiligheidsvoorschriften aangescherpt. De vroegere documenten die vóór 2022 afgeleverd werden, blijven evenwel geldig.

Een paardachtige kan niet worden verplaatst, verkocht of weggegeven zonder identificatiedocument.

Uitsluiting uit de voedselketen via een dierenarts of de bevoegde autoriteit

Enkel een dierenarts, het FAVV of BCP kan een paard of ezel definitief uit de voedselketen uitsluiten door de ad hoc-rubriek van het identificatiedocument in te vullen. Inderdaad, afgezien van de beslissing tot uitsluiting die om administratieve redenen door de overheid wordt genomen, is de enige reden om een paard of ezel uit te sluiten voor de voedselketen, de toediening van bepaalde geneesmiddelen.

De toepassing van de wetgeving betreffende de identificatie en het houden van paardachtigen wordt toevertrouwd aan de Belgische Confederatie voor het Paard.

De FOD Volksgezondheid heeft haar verantwoordelijkheid voor de identificatie van paardachtigen toevertrouwd aan de Belgische Confederatie voor het Paard. BCP is verantwoordelijk voor het beheer van de centrale databank voor paarden en ezels (HorseID), de registratie van de locaties  waar de paarden en ezels verblijven , het verzamelen , het beheer en de correctie van de gegevens betreffende de identificatie en de registratie van de paardachtigen, de operatoren en de infrastructuren in HorseID.

De fokkerijverenigingen zullen de identificatiedocumenten van de paardachtigen, die dienen te worden ingeschreven bij een stamboek, verder blijven afleveren.

Directie "Dierengezondheid en Veiligheid van de Dierlijke Producten"
DG Controlebeleid – FAVV