Van het Legerpaard tot de sociale netwerken
We nemen een duik in de geschiedenis tot 1920, met de oprichting van de ‘Vereniging ter Bevordering van de Fokkerij van het Legerpaard’. Het doel ervan was duidelijk: de fokkerij aanmoedigen tot het fokken van paarden die hoofdzakelijk bestemd waren voor gebruik door het Belgisch leger. Pas later ontstond een progressieve overgang naar de fokkerij van vrijetijdspaarden.
Maar vanaf 1930 steekt de motorisering van ons leger en van het vervoer in het algemeen daar een stokje achter. Onze vereniging, ondertussen omgedoopt tot ‘Het Belgisch Halfbloed’, zal voortaan de fokkerij van lichte en elegantere zadelpaarden promoten. Daartoe worden vaderdieren ingezet die ‘hoger in het bloed’ staan of die meer bloed voeren.
Tijdens WO II draaiden de activiteiten van de Vereniging op een laag pitje, maar desalniettemin werden er nog geboortes geregistreerd. Enerzijds, om te voldoen aan de eisen van de bezetter en anderzijds om tegemoet te komen aan de noden van het Belgisch cliënteel. Zodoende dienden de fokkers zich bijna noodgedwongen te oriënteren naar de fokkerij van tuigpaarden. De vorderingen van het leger dat ons land bezette, zorgden voor een verarming van het aantal Belgische halfbloeden en ook de kwaliteit van de paarden lijdt hieronder. Op het einde van WO II, blijven slechts een handvol merries en enkele draverhengsten over. Het wordt dus zaak om de fokkerij terug op te bouwen en wat ervan overblijft nieuw leven in te blazen. Daarbij staat bovendien het opwekken van de interesse van de fokkers voor Halfbloeden voorop!
De plotse groei van de paardensport, zowel in België als in het buitenland geeft de fokkers een boost. Er wordt dan ook werk gemaakt van een betere fokkerij (of er rijzen nieuwe uit de grond), door de invoer van kwaliteitsmerries- en hengsten, veelal met een prestigieuze afstamming (hoofdzakelijk van Franse oorsprong, maar ook Iers, Engels, Duits … getint). Deze paarden zullen de harde kern vormen van de fokkerij van het modern sportpaard, zoals wij die vandaag kennen.
Als beloning voor de geleverde inspanningen en de behaalde resultaten na een halve eeuw hard werk, wordt onze vereniging in 1967 een ‘Koninklijke Maatschappij’. Meer bekend sinds 1991 als ‘Studbook SBS’, werkt onze vereniging rond deze tijd een ambitieus programma uit, zowel op zoötechnisch als op communicatief vlak. Prestatiegerichtheid staat voorop en wordt zelfs prioritair. En wat de keuze van de vaderdieren betreft, deze mag gerust als draconisch bestempeld worden.
Reeds meer dan 25 jaar zorgt Studbook SBS ervoor, dat zijn fokkers beschikken over een paspoort dat goedgekeurd werd door het Belgisch Ministerie van Landbouw, de Nationale en Internationale Paardensportfederaties, de World Breeding Federation for Sporthorses (WBFSH) en alle buitenlandse fokkerij instanties. We hebben het hier inderdaad over het beroemde ‘SBS BLAUWE BOEKJE’, waarvan er vandaag meer dan 25.000 exemplaren circuleren!
Bij het begin van dit derde millennium, heeft het SBS alweer een belangrijke en vooruitstrevende stap gezet, door het ter beschikking stellen op wereldvlak van een integrale en volledig kosteloze database. Aldus wordt het mogelijk om het fokkerijdossier van een SBS nakomeling op de voet te volgen, om de afstamming van bijna 100.000 sportpaarden uit te pluizen en om een vlotte analyse te maken van hun prestaties en/of productie.
Onlangs ging het SBS een samenwerking aan met gespecialiseerde operatoren, om deze service nog te optimaliseren. Ook op de sociale netwerksites is het SBS aanwezig, zodat de actualiteit op de voet gevolgd word en snel doorgespeeld kan worden aan de internetbezoekers.
En het goede nieuws blijft maar toestromen! Reeds twee jaar lang sluit het SBS het sportseizoen af op de 3e plaats van de wereldranking voor stamboeken, opgesteld door het WBFSH. Internationaal blijven we tevens groeien met allerlei activiteiten en specifieke hengstenkeuringen in de Verenigde Staten en in Italië.
Dit alles en nog tal van andere zaken (zoals de programma’s en de resultaten van wedstrijden, fokkerijnieuws, praktische informatie om de SBS-familie te vervoegen, enz..) kan u terugvinden op de verschillende pagina’s van deze website. Opdat de communicatielinks tussen uzelf en ons alleen maar sterker worden!