Aanpassingen aan de orde voor onze fokkers!
Het veulenseizoen is ondertussen goed op dreef. Sinds begin april zit het er dik in dat onze fokkers geconfronteerd worden met twee problemen bij de inschrijving van hun veulens. Deze hebben te maken met nieuwe administratieve richtlijnen. Enerzijds is het niet langer mogelijk een geboorteaangifte door te voeren zonder vermelding van het ‘inrichtingsnummer’. Anderzijds, dient de identificatie van het veulen uitgevoerd te worden door een erkend dierenarts die daartoe de nieuwe applicatie toepast, geleverd door de Belgische Confederatie van het Paard. Hoe pakken we dit aan?
Sinds 3 april dienen te dierenartsen-identificeerders – die dus instaan voor de signalisatie van de veulens – te beschikken over een tablet of laptop. De software ervan omvat een specifieke applicatie (app), ter beschikking gesteld door de Belgische Confederatie van het Paard.
Meerdere maanden en talrijke testen in real time gingen hieraan vooraf op vrijwillige basis. Vanaf nu is het systeem dus verplicht voor het geheel aan identificaties. Gedaan met het versturen per post en het scannen van documenten: het grafisch signalement van het veulen word elektronisch verstuurd naar de database Horseid, vergezeld van een eventuele update van de gegevens doorgegeven door de fokker (wijziging van adres, telefoonnummer of e-mail enz.).
Dit systeem maakt deel uit van een reeks belangrijke innovaties die invloed hebben op de werkdruk van onze administratie. Inderdaad, alleen de stalen van de manen dienen nog rechtstreeks aan de stamboeken te worden overgemaakt (Stamboeken die voortaan ‘selectieorganismen’ worden genoemd).
Toch is er een minpunt aan deze digitale evolutie dat dient te worden aangestipt. Alleen de dierenartsen die een ad hoc opleiding volgden en bovendien in het bezit zijn van een certificaat, zullen hun taak als identificeerder verder mogen uitvoeren. De lijst van erkende dierenartsen, bijgewerkt door de FOD Landbouw is voor het ogenblik sterk ingekort. Talrijke dierenartsen staan immers op non-actief in afwachting van het opnieuw opnemen van hun taak als identificeerder. De dierenartsen die de opleiding volgden vervoegen stelselmatig de lijst, nadat ze hun attest overmaakten aan de FOD. De fokkers dienen zich aldus aan te passen aan deze verkorte lijst identificeerders en begrip opbrengen voor de situatie. Een snelle regularisatie zou moeten lukken …
Dierenarts Pierre Paindaveine maakt deel uit van de groep dierenartsen die de applicatie testen sinds november 2022 in het kader van de Confederatie. ‘Deze app heeft iets aantrekkelijks, modern en bovendien makkelijk toepasbaar’, benadrukt hij. ‘We kunnen de dossiers waar we op werken bij ons thuis synchroniseren voor we aan de slag gaan. Daarna volgt de identificatie bij de fokker – zelfs zonder internetverbinding – daarna finaliseren we het dossier ’s avonds thuis en sturen wij dit door naar het stamboek. Deze app werkt tegelijkertijd op tablet en smartphone. Maar … de smartphones zijn te klein om een identificatie door te voeren. De dierenarts dient dus te beschikken over een tablet of een
I-pad, alsook over een digitaal potlood om zijn tekening zo precies mogelijk te kunnen opmaken. Dit is eenvoudiger dan werken op papier, gezien we kunnen inzoomen en terugkeren, wissen enz. Ik denk dat we wat ervaring zullen moeten opdoen met deze app om hem naar waarde te kunnen schatten. Dan heb ik het bijvoorbeeld over het kleiner risico op fouten bij het overschrijven van het signalement. Maar om gebruik te kunnen maken van deze innovatie hebben de dierenartsen een opleiding moeten bekostigen en dienden ze zich een tablet aan te schaffen. Dit heeft dan ook invloed op de identificatiekost voor de fokker …’
Geef uw inrichtingsnummer aan!
Nog een andere aanpassing voor onze fokkers is de verplichting om een inrichtingsnummer (de plaats waar paarden verblijven) op te geven bij het registreren van een nieuwe paardachtige.
De wetgever besliste inderdaad om een echt ‘kadaster’ aan te leggen van de plaatsen waar paarden verblijven. Het is dus de transcriptie volgens het Belgisch recht van een nieuwe Europese wet aangaande dierengezondheid – Animal Health Law (UE 2016/429), die deel uitmaakt van een aantal maatregelen van de Europese Unie om de gezondheidsnormen, de veiligheid voor de landbouwsector en de voedselveiligheid te versterken.
Naar aanleiding van deze nieuwe wetgeving – waarvan de toepassing verplicht is in België sinds 1 april 2023 – dient elke ‘operator’ zijn inrichtingsnummer door te geven bij het registreren van een nieuwe paardachtige in de nationale database Horseid. Dit geldt bovendien ook voor de geboorteaangifte van een veulen bij ons Studbook (en bij andere stamboeken). Indien het inrichtingsnummer ontbreekt, kan de aanvraag niet worden geregistreerd.
Wat bedoelt men met ‘inrichtingen’. Meer bepaalde de plaatsen waar paardachtigen worden gehouden. Dit kunnen boxen zijn, stallen of weiden. Het wordt dus ten stelligste aangeraden aan elke paardenhouder en/of eigenaar van paarden om eens en voor altijd zijn inrichtingsnummer aan te maken via https://cbc-bcp.be rubriek ‘Mijn inrichting’. Een video met uitleg is voorzien.
Eens het inrichtingsnummer gekend, kan het vermeld worden op de geboorteaangiftes. Onze software www.sirecloud.be werd reeds enkele maanden geleden aangepast en sommigen van u werkten er reeds mee. Indien het inrichtingsnummer niet wordt ingegeven, wordt de aanvraag verworpen …
Natuurlijk vinden we het spijtig om u te confronteren met nieuwe administratieve ongemakken. We blijven dan ook ter uwer beschikking voor elke bijkomende inlichting. Per mail info@sbsnet.be of per telefoon op +32 81 330 660 (Bij voorkeur in de voormiddag)